Всі
знають, що означає вислів «медовий місяць», а ось звідки воно пішло,
відомо далеко не кожному.
В давнину існував звичай, відповідно до якого
спеціально для наречених варилася слабо алкогольна медовуха.
2 кг меду, 4 ст. води, 4-5 кг вишні
Мед
покласти в емальований каструлю, залити
водою і зварити сироп, періодично помішуючи і знімаючи піну. В бутель з
вузькою шийкою викласти промиту вишню без кісточок і
залити її вже охолодженим сиропом.
Ємність накрити сирою ганчіркою і залишити
в теплому приміщенні на 3 дні для бродіння.
Коли суміш "заграє", винести бутель в льох (темний підвал) і, заткнувши отвір згорнутим шматком полотна, залишити для дозрівання.
Через 3 місяці мед готовий для вживання. Однак смак цього меду тим кращий, чим довше його витримка.
А отже, молоді
пили її не тільки на весільному бенкеті, а й 30 днів після нього.
Ніяких інших міцніших напоїв пити не дозволялось. Звідти і пішов
вираз «мед
...
Читать дальше »