Вы вошли как Гость |Группа "Гости"

 
 
Реклама партнеров
Social Links

Главная » 2011 » Август » 16 » ХРЕЩЕННЯ: ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ХРЕЩЕННЯ ДИТИНИ?            [Добавить материал]
17:54
ХРЕЩЕННЯ: ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ХРЕЩЕННЯ ДИТИНИ?
http://invitation.at.ua




ХРЕЩЕННЯ: ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ХРЕЩЕННЯ ДИТИНИ?


Хрещення для православних - це друге (але в певному сенсі основне) духовне народження людини, очищення його для подальшого існування, своєрідний «пропуск» в рай - Царство Боже. Новопросвещенного людина отримує відпущення колишніх гріхів. Саме тому Хрещення в ряді всіх Таїнств є першим таїнством і необхідно кожній людині, що шукає спасіння і сенс життя.

Хрещені батьки: хто такі хресні батьки?

Таїнство хрещення - особливий обряд. Це очищення душі й духовне народження людини. За традицією Церкви немовляти слід хрестити на восьмий або на сороковий день життя. Зрозуміло, що в такому віці вимагати від нього віри і покаяння - двох головних умов поєднання з Богом, не можна. Тому їм призначаються хресні батьки, які беруть на себе зобов'язання виховувати хрещеників в дусі православ'я. Так що до вибору хресних батьків варто підійти з усією відповідальністю. Адже по ідеї вони повинні стати для вашого малюка другою мамою і другим татом.

Як вибрати хресних батьків?

Вибираючи хресного для вашого малюка, знайдіть людину, якій ви довіряєте цілком. Це можуть бути ваші близькі друзі або родичі, з якими ви постійно підтримуєте добрі відносини. Згідно з церковною традицією, якщо щось трапиться з батьками, хресні зобов'язані замінити їх хрещеника.

Хрещеним може бути тільки по-православному віруюча людина, здатна дати звіт в своїй вірі. Власне, хлопчикові потрібний тільки хрещений батько, а дівчинці - лише хрещена мати. Але з давньої російської традиції запрошують і того, й іншого. За вашим бажанням їх може бути двоє, четверо, шестеро ...

За законами Православної Церкви хрещеними (хрещеними) не можуть бути:

  •     батьки не можуть бути хрещеними своєї дитини;
  •     чоловік і дружина хресними одного немовляти;
  •     діти (по указам Св. Синоду 1836-1837 рр.. хрещений батько повинен бути не молодше 15 років, а хрещена мама не молодше 13 років), тому що вони ще не здатні ручатися за віру охрещуваного, та й самі недостатньо знають закони православ'я;
  •     люди аморальні і божевільні: перші тому, що вони самим способом життя не заслуговують бути хрещеними, а другі - тому, що через хворобу не здатні ні ручатися за віру охрещуваного, ні навчати його вірі;
  •     неправославні - хрещеними православних.

Які обов'язки у хресних батьків

На жаль, далеко не кожен хрещений батько уявляє собі, чому саме так називається його нова «посаду». Відвідувати хрещеника і дарувати подарунки до дня ангела або народження, звичайно, добре. Однак далеко не найголовніше. Турбота про підростаюче хрещеника включає в себе багато чого.

У першу чергу, це молитва про нього. Навчіться звертатися до Бога раз на день - перед сном. Це насправді зовсім не складно. Просіть у Господа здоров'я, порятунку, допомоги у вихованні ваших власних дітей, благополуччя хрещеників, родичів. Корисно буде разом з малюком освоїти стежку до храму, в церковне свято зводити його до причастя. Прекрасно було б проводити розвиваючі ігри з малюком, читати йому книги. Наприклад, дитячу Біблію люблять читати багато дорослих. У ній доступно описані всі основні події Священної Історії.

Крім того, хресні можуть істотно полегшити життя молодим матусям, яким важко знайти час для занять з малюком. Якщо кожен в силу своїх можливостей проведе вільні години в спілкуванні з дитиною, то сам отримає від цього задоволення.

Зовнішній вигляд хресних батьків

На обряді восприемники (це ще одна назва хресного), повинні прийти з освяченими в церкві натільними хрестиками. У традиціях слов'янських народів в храмі у жінок завжди були покрита голова і плаття нижче колін з закритими плечима (виняток можуть становити маленькі дівчатка). Не варто одягати туфлі на високих підборах, так як обряд хрещення триває від 30 хвилин до 2 годин і велику частину часу доведеться стояти з дитиною на руках. Що стосується чоловіків, то до їх одягу вимог не висувають, але від шортів і майок краще утриматися. У церкві таке вбрання буде виглядати недоречно.

Нехай старі добрі порядки не стануть для вас обтяжливі, адже ваші гарні штани і нову модну стрижку можна буде продемонструвати в інших місцях. В церкві краще не привертати до себе уваги, зосередившись на мету свого приходу.

Підготовка до обряду

В даний час обряд відбувається переважно в храмах. Тільки у виняткових випадках, якщо, припустимо, дитина дуже хворий, таїнство може проводитися вдома або в лікарні. Тоді для здійснення обряду обов'язково відводиться окрема чиста кімната.

Щоб хрестити малюка, треба перш за все вибрати церкву. Пройдіться по храмах, прислухайтеся до своїх відчуттів. Але врахуйте, що хрещення не завжди відбувається безпосередньо в церкві. У більшості соборів є крещальня (або баптістерія) - це окреме приміщення на території церкви, спеціально пристосоване для цього обряду. У великих храмах хрещення зазвичай проходить досить пишно й урочисто. Але, можливо, комусь до душі доведеться відокремлена і спокійна обстановка маленьких церков. Поспілкуйтеся з батюшкою або з послушницями, вони детально розкажуть вам про те, як відбувається обряд хрещення в цiй церкви.

Як вибрати день хрещення?

Якогось церковного встановлення Хрещення на сороковий день немає, це пов'язано в першу чергу з тим, що до сорокового дня Церква утримує жінку-матір від входження в храм через її післяпологових немочі і витікань, які в цей час у неї бувають. І перше після перерви входження матері в храм супроводжується читанням особливих очисних молитов, до прочитання яких вона не повинна бути присутнім на богослужіннях.

Але безпосередньо до Дня хрещення не потрібно ставитися буквально, можна хрестити немовлят трохи пізніше, трохи раніше. І зараз іноді за бажанням батьків хрестять дитину до сорокового дня, особливо, коли є хоч якась небезпека здоров'ю дитини (хрещення в такому випадку розглядається як захисний обряд).

В давнину здійснення таїнства найчастіше приурочували до найбільших християнських свят, наприклад до Великодня. Але поступово хрещення перетворилося на сімейне свято. І зараз, навпаки, обряд проводиться практично кожен день, за винятком таких великих церковних свят, як Різдво, Великдень, Трійця. У ці дні церкви зазвичай переповнені і священики радять перенести обряд. У більшість храмів можна приходити без попереднього запису. Зазвичай таїнство хрещення починається о 10 годині, відразу після служби. Правда, в цьому випадку велика вірогідність, що крім вас будуть хрестити ще кілька людей і вам доведеться або почекати, чи вас будуть хрестити разом з іншими. Набагато зручніше за один-два тижні домовитися з батюшкою, який буде здійснювати таїнство, на конкретну дату і час. Тоді вашого малюка будуть хрестити першим і в гордій самоті. Крім того, вибираючи день хрещення, постарайтеся, щоб він не потрапив на критичні дні хресної мами. Справа в тому, що в цей період жінці не можна прикладатися до святинь: цілувати хрест, ікони, а краще взагалі не заходити в храм.

Підготовка хресних до обряду хрещення

Якщо ви хочете дотриматися всіх правил - починайте підготовку до обряду заздалегідь. Хрещеним потрібно сходити до церкви сповідатися, покаятися в своїх гріхах і причаститися. Бажано (але не обов'язково) постити три-чотири дні до обряду. А ось у день хрещення, так само як і перед причастям, хрещеним батькам не можна приймати їжу і займатися сексом. Хоча б один з батьків повинен знати напам'ять молитву «Символ Віри». Як правило, при хрещенні дівчинки «Символ Віри» читає хрещена мати, а при хрещенні хлопчика - батько.

І ще один момент: за негласним правилом, хресні батьки беруть на себе всі витрати по хрещенню. У деяких церквах немає офіційних розцінок, вважається, що після здійснення обряду хрещені і запрошені вносять пожертви хто скільки може. Ці витрати не обов'язкові і їх розмір ніде не обмовляється. Але звичай, як правило, дотримується.

За церковним звичаєм, хрещена мати купує крижма або «різка». Це спеціальна тканина, або просто рушник, в яке дитини загортають, коли виймають з купелі. Крім цього, хрещена дарує хрестинну сорочку і чепчик з мереживами і стрічками (для хлопчика - з блакитними, для дівчаток - відповідно, з рожевими). Хрестинну сорочку зберігають все життя. Рушник, за звичаєм, не перуть після хрещення дитини, а використовують, якщо дитина захворіла.

Хресний тато, знову ж за звичаєм, купує хрестильний хрестик і ланцюжок. Деякі вважають, що хрестик і ланцюжок повинні бути золотими, деякі - срібними, а хтось дотримується думки, що маленькі діти повинні носити хрестик на стрічці або мотузці.

Які молитви потрібно знати?

Кожному свідомому християнинові необхідно знати основні молитви: «Отче наш», «Богородице Діво», «Символ віри». Під час хрещення хресні вимовляють молитву «Символ віри» за малюка. Всі ці молитви є в короткому молитовнику, який за бажанням можна придбати в церковній лавці.

Що принести в храм?

Як вже було сказано, хрещення - це народження в нову безгреховности життя. Сприймаючи новокрещаемого від святої купелі, хресні батьки беруть абсолютно чисте, що не має гріха істота. Символом такої чистоти служить білий одяг - крижма, яку приносять до храму разом із хрестиком на ланцюжку або ниточці. Хто повинен купити хрестик, а хто ланцюжок, нехай хресні вирішать самі. В кінці обряду батюшка освятить їх і надіне малюкові.

Крижма для маленької дитини послужить ажурна пеленочка, хрестильна сорочка або нове, не побував ще в пранні, рушник.

Що відбувається під час таїнства хрещення?

Священик, хресні батьки та дитина є основними учасниками таїнства. За стародавніми звичаями мама і тато дитини не повинні бути присутніми при здійсненні таїнства. Хоча останнім часом церква більш лояльно ставиться до цього забороні і дозволяє батьку, а іноді й матері немовляти після проголошення спеціальної молитви спостерігати обряд разом із запрошеними.

Протягом всього обряду восприемники стоять поруч з панотцем і один з них тримає охрещуваного на руках. Перед здійсненням обряду священик у білому одязі обходить хрещальну кімнату або храм і читає три молитви. Після чого він просить хресних і хрещеника повернутися обличчям на захід - символічно це обитель сатани. І, звертаючись до охрещуваного, задає декілька питань.

Питання і відповіді повторюються тричі. Після цього хресні повинні прочитати «Символ Віри» - це короткий виклад основ християнської віри, яке всі православні повинні знати напам'ять. Потім відбувається миропомазання. Вмочивши пензлик в посудину з Мірою, священик помазує хрестоподібно лоб, очі, ніздрі, рот, вуха, груди, руки і ноги охрещуваного. І при кожному помазанні вимовляє: «Печать дару Духа Святого. Амінь ». Хрещені батьки разом зі священиком повторюють: "Амінь".

Після миропомазання з голови состригается пасмо волосся, що залишається в храмі як заставу посвяти і символ жертовності Богу.
Якщо дитину хрестять у холодну пору року або роздягнути його не дозволяють умови (низька температура в хрестильний), звільніть ручки і ніжки малюка заздалегідь.

Потім священик забирає у них дитини і здійснює безпосередньо обряд хрещення - триразове занурення охрещуваного в купіль. Якщо в хрестильне приміщенні тепло, то, швидше за все, вашого малюка будуть занурювати голеньким. Але коли в храмі холодно, оголюють тільки шию, руки і ступні для помазуванням. Потім один із хрещених приймає немовля з рук священика. Саме тому хрещених батьків ще називають хрещеними. Вважається, що, прийнявши малюка на руки після обряду, батьки беруть на себе зобов'язання все життя виховувати хрещеника у православному дусі і тримати відповідь за це виховання на Страшному Суді. Якщо вони не зможуть часто бачитися зі своїм хрещеником, то повинні хоча б згадувати його у своїх щоденних молитвах.


Прикрепления: Картинка 1
Просмотров: 95565 | Добавил: invitation | Рейтинг: 4.7/11
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Яндекс.Метрика | | |